Marike Mingelen

Soms gaat de carrière van een acteur net even anders dan bij de meeste anderen.
Nadat ik van 1987 tot 1989 de opleiding aan de Toneelacademie Maastricht heb gevolgd, studeer ik af in de architectuur geschiedenis en heb verschillende banen op diverse plekken. In 1999 begint mijn acteercarrière als nog met de rol van weduwe in Nu even wel van Maria Goos. In 2005 richt ik met drie anderen theatergroep Plankgas op. Daar maak, speel en zing ik tot 2013 repertoire voor lokatie- en thuis-theater en voor de kleine zaal in het hele land en daarbuiten.

Daarnaast was ik in verschillende voorstellingen te zien bij de Haagse theatergroep Drang, vrijwel allemaal onder regie van Kiek Wishaupt (Het Vervolg, TA Maastricht) zoals in het succesvolle De vrouw van de ambassadeur. In 2012 ontwikkelde ik daar samen met haar In de blonde engel, een kritische politieke voorstelling over de drie vrouwen in het leven van Geert Wilders.

Bij De Nieuwe Metropool van schrijver/regisseur Jaap Postma speel ik een drieluik over tragische kunstenaressen; Camille Claudel (2007), Frida Kahlo (2011) en de monoloog Maria Callas broken heart/broken voice (2012/2013, voorjaar 2015, seizoen 2015/2016/2017).

Van mei 2014 tot februari 2015 speelde ik in ANNE als understudy Edith Frank en Auguste van Pels, regie Theu Boermans.

In het derde seizoen van de tv serie De Fractie was ik te zien zijn als ‘genre coordinator politiek’.

Bij De Nieuwe Wilden speelde ik recent de titel rol in Clara’s Hart over de Delftse weldoenster Clara van Sparwoude.
Met enige regelmaat ben ik te zien in tv-series, commercials, bedrijfsfilmpjes en projecten voor Filmacademie & HKU.

Als speechcoach begeleid ik mensen in het bedrijfsleven en politiek om hun toespraak of presentatie nog beter over te brengen op het publiek daarbij gevoed door mijn ervaring als actrice.